Onderhandelen over de prijs van je auto

Onderhandelen over de prijs van je auto

Onderhandelen over de prijs van je auto blijft voor velen een dingetje.. Toch is het meer dan normaal en minder moeilijk dan je denkt! In dit artikel geven wij een aantal tips op het gebied van onderhandelen bij zowel de autodealer als particuliere verkoper.

ONDERHANDELEN BIJ EEN DEALER

Ga ten eerste nooit direct akkoord met de eerste prijs. Die prijs is een vraagprijs. Een verkoper anticipeert erop dat je niet direct de vraagprijs betaalt. Er valt dus meer uit te halen! Laat je ook niet verleiden om zelf een bedrag te noemen, maar laat de verkoper dit doen. Blijkt het moeilijk om over de prijs te onderhandelen? Ga dan juist voor de extra’s, zoals nieuwe banden of een gratis onderhoudsbeurt. Wees je er van bewust dat “Er komt vanmiddag nog iemand kijken, ik zal maar snel zijn!’’ waarschijnlijk een verkooppraatje is. Dit is namelijk voor een verkoper heel makkelijk om te zeggen en jou als koper onder druk te zetten. 

ONDERHANDELEN BIJ EEN PARTICULIER

Bij een particulier gaat het onderhandelen vaak makkelijker dan bij een dealer en kun je sneller de leidende rol nemen. Vaak wil een particulier snel van zijn auto af en kun je hem of haar daardoor makkelijk tot een verkoop verleiden door aan te geven dat je bij een andere auto gaat kijken voor dezelfde prijs. Met cash betalen kan de deal ook sneller rond maken. De verkoper weet dat hij het geld direct in handen heeft. Zet tot slot de gemaakte afspraken altijd op papier. Een dergelijk document is altijd rechtsgeldig en dat is wel zo prettig als er onenigheid ontstaat.

Helaas is dit niet alles wat je moet doen voor een ideale onderhandeling. Het is aan te raden vooraf een aantal zaken uit te zoeken.

VOORDAT JE GAAT ONDERHANDELEN

Voordat je gaat onderhandelen is het verstandig om een vooronderzoek te doen over de auto die je op het oog hebt. Zeker wanneer je een tweedehands auto gaat kopen is dit heel belangrijk. Je moet je goed verdiepen in het merk en type auto om te achterhalen wat de auto die jij op het oog hebt exact waard is. 

Om daar achter te komen, kun je onderzoek doen op verschillende websites. De ideale plekken hiervoor zijn:

  • Gaspedaal.nl
  • Marktplaats.nl
  • Autoscout24.nl

DE WAARDE VAN EEN TWEEDEHANDS AUTO

De waarde van een tweedehands auto wordt vooral bepaald door de kilometerstand en het bouwjaar. Maar ook de uitvoering en de staat van het onderhoud spelen hier een rol. Het is natuurlijk een feit dat iedere tweedehands auto weer anders is. De één heeft misschien een deukje in de bumper en bij de ander kan de accu verslechterd zijn. Maak altijd een proefritin de auto die je zou willen hebben. Op deze manier kun je een goed idee ontwikkelen over wat je mag verwachten voor jouw geld. 

DEALER OF PARTICULIER?

Er zit veel verschil bij het kopen van een auto bij de dealer of het kopen van een auto bij een particulier. De prijzen tussen deze twee kunnen flink verschillen. Dit heeft vooral te maken met de garantie en de service die wordt aangeboden door een autodealer. Auto’s die bij een merkdealer staan, verkeren doorgaans in een uitstekende staat en hebben geen schadeverleden. Ook kunnen de dealers je vaak vertellen wie de vorige eigenaren van de auto zijn geweest. Maar wees nooit té enthousiast in het bijzijn van een verkoper, dan weet je namelijk zeker dat je te veel gaat betalen. 

HULP NODIG BIJ HET ONDERHANDELEN?

Blijf je ondanks deze tips afdingen van een auto toch moeilijk vinden of voel je de druk die een verkoper probeert uit te oefenen? Schakel dan de hulp van FiftyFiftyDeals in! Wij zorgen er altijd voor dat jij de scherpste prijs betaalt, zonder gedoe! 

Bekijk hier onze werkwijze


Vindt het leuk om te onderhandelen
Gert Boerema
Heb je een vraag?

Neem contact op met ons!