10 Tips voor Doelgerichte Onderhandelingen voor Inkopers en Onderhandelaars

10 Tips voor Doelgerichte Onderhandelingen voor Inkopers en Onderhandelaars

Onderhandelen is een onmisbare vaardigheid in zowel zakelijke als persoonlijke relaties. Het vermogen om een win-win situatie te creëren, waarbij alle partijen tevreden zijn met het resultaat, is van onschatbare waarde. Of je nu een inkoper bent die deals moet sluiten of een onderhandelaar, deze 10 tips zullen je helpen om effectiever en doelgerichter te onderhandelen.

1. Focus op Contacten, Niet op Contracten

Het tijdperk van meedogenloos onderhandelen is voorbij. Tegenwoordig draait het om het opbouwen van duurzame relaties. Leg de nadruk op contact en samenwerking in plaats van uitsluitend op contracten. Het tonen van interesse in de andere partij kan leiden tot een gunfactor, wat essentieel is voor langdurige samenwerking. Werk als een team om het beste resultaat te behalen.

2. Bereid je Grondig Voor

Voorbereiding is de sleutel tot succesvol onderhandelen. Een grondige voorbereiding kan tot wel 80% van je uiteindelijke resultaat bepalen. Stel jezelf de vraag: wat is de bedrijfsvisie en strategische focus? Deze doelstellingen zullen de richting van je onderhandelingen bepalen. Bepaal de strategische waarde van je leverancier en evalueer hoe cruciaal hun product of dienst is voor jouw bedrijf. Dit bepaalt de aard van je onderhandelingen. Ken je onderhandelingsruimte, je optimale resultaat, realistische doelen en absolute grenzen. Overweeg ook andere aspecten, zoals transport, betalingsvoorwaarden en extra services.

3. Leer Door Te Doen

Onderhandelen is een vaardigheid die je het beste leert door het te doen. Praktijk is de beste training. Oefening maakt de meester. Blijf onderhandelen en je zult je vaardigheden blijven verbeteren. Zelfs onderhandelingen die niet optimaal verlopen, dragen bij aan je leerproces.

4. Geef Maximaal Twee Opties

Stuur de onderhandelingen in jouw richting door de tegenpartij maximaal twee keuzes te geven. Dit geeft jou controle over de opties en geeft hen tegelijkertijd het gevoel van keuzevrijheid. Het plaatst hen niet voor het blok, maar behoudt jouw leiderschap.

5. Laat de Ander Partij Als Eerste de Prijs Noemen

Een slimme tactiek is om nooit als eerste de prijs te noemen. Laat de tegenpartij hun aanbod doen en reageer hierop. Dit geeft jou informatie en de mogelijkheid om te reageren op hun voorstel.

6. Weet Wanneer je Twistpunten Moet Uitvechten

Niet alle kwesties moeten tot op het bot worden uitgevochten. Kies je gevechten verstandig en wees bereid om compromissen te sluiten wanneer dat de relatie en het doel dient.

7. Onderhandel Face-to-Face

Face-to-face onderhandelen kan de communicatie en empathie verbeteren. Het maakt het gemakkelijker om non-verbale signalen op te pikken en vertrouwen op te bouwen.

8. Let op het Ongezegde

Wees je bewust van de dingen die niet worden uitgesproken. Soms zit de echte boodschap in wat niet gezegd wordt. Stel vragen en lees tussen de regels door.

9. Gebruik Stiltes Effectief

Stiltes kunnen krachtige hulpmiddelen zijn in onderhandelingen. Gebruik ze om de ander te laten nadenken en informatie te verkrijgen.

10. Wees Flexibel

Ten slotte, wees flexibel in je benadering. Onderhandelen vereist aanpassingsvermogen. Soms is het nodig om van het geplande pad af te wijken om tot een bevredigende oplossing te komen.

Onderhandelen is een kunst die voortdurend kan worden verbeterd. Deze tien tips zullen je helpen om doelgerichter en succesvoller te onderhandelen, of je nu een inkoper bent die deals moet sluiten of een onderhandelaar in andere situaties. Onthoud dat onderhandelen draait om het creëren van waarde voor alle betrokken partijen en het opbouwen van sterke, duurzame relaties.


Gert Boerema
Heb je een vraag?

Neem contact op met ons!